Film İndirenlere Hapis Şoku
Kültür ve Turizm Bakanlığı internet üzerinden indirilen korsan filmlere karşı savaş
açtı.
Eğer internetten korsan film indirirseniz hapise kadar varan cezalar alabilirsiniz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanal korsanlığın önüne geçecek önemli bir çalışmaya başladı. Vatan Gazetesi'nden Levent İçgen'in haberine göre, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik, yasal eksikliklerin tamamlanmasının ardından sektör için devrim niteliği taşıyacak projeyi anlattı: “Alacağımız önlemle internet ortamındaki korsan indirimin yüzde 70 oranında önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu konuda ABD ve Avrupa’da uygulanan yöntemler var. Doğrudan internet ortamında MP3 ve video formatındaki dosyaların paylaşımı kontrol ediliyor.
Sistem yasal olmayan indirimleri otomatik olarak seçiyor. İlkinde doğrudan kanunla ilgili madde yazılarak, ’yasal bir indirim yapmadınız’ uyarısı yapılıyor. Korsan indirim devam ederse yasal işlem başlatılıyor. Yasada bir ceza maddesi olmadığı için bu işlemi yapanlara nasıl bir ceza verileceği henüz net değil. Ancak yapılacak yasal düzenlemeyle para cezası, işin yoğunluğuna göre de hapis cezası verilmesi hedefleniyor. Adalet Bakanlığı ve Telekominikasyon Üst Kurulu’yla yapılacak görüşmelerin ardından bu netlik kazanacak. Yasal düzenlemenin sağlanmasının ardından proje hayata geçecek.”
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
BAKANLIĞIN teknik altyapısını oturttuğu, hukuki altyapısı için de düğmeye bastığı sistem şöyle işleyecek: Kullanıcıların bilgisayarlarından hangi şarkı, film veya elektronik kitabı indirdikleri dakika dakika tespit edilecek. Sisteme korsan olarak düşecek olan kullanıcıların IP numaraları belirlenecek. Sonra hangi kullanıcının hangi eseri indirdiği görülecek. Ardından indirimi yapan ve IP numarası tespit edilen kullanıcıya bakanlık tarafından yasal uyarı gönderilerek korsan indirim yapılmaması yönünde uyarılacak. Aynı IP’den korsan indirimin sürmesi halinde ise para cezası, indirim yoğunluğuna göre de hapis cezası uygulanacak.
Gelelim yorumlarıma:
- Teknolojik olarak bütün Türkiye trafiğinin dinlenmesi tabiki mümkün değil. Ama belirli limitler dahilinde ülkemizin internet omurgasını dinleyebilirler.
- Bu durumda tahminim dosya uzantısına göre dosyaları filtrelemeyi planlıyorlar.
- Dosya filtrelemesi yapılacaksa bu basit bir şekilde aşılabilir. Basitçe bir örnek vermek gerekirse dosyayı sıkıştırarak bile aşmak mümkün olabilir. Tabi bunu da engellemişlerse yine encode ve decode işlemleriyle bu aşılabilir.
- Kaldıki internet kullancılarının büyük kısmı interneti film ve müzik indirmek için kullanıyor. İnsanları korkutmak, kullanıcıların internet kullanımından vazgeçmesine sebep olabilir.
- Ayrıca sürekli olarak internet trafiğini izlemek kişisel hakları ihlal etmektir. Bütün telefon görüşmelerinin kayıt edilmesi yetmiyor mu diye sorarlar adama.
- İnternet üzerinden film ve müzik indiremeyen kullanıcılar bu sefer tezgahtar korsanlara yönelecektir. Çünkü sonuç olarak film fiyatları çok ucuz sayılmaz. Ayrıca bu tezgahtar korsanların neyin nesi olduğu hangi çete ve örgütlerle işbirliği içinde olduğuda belli değil. Verilen para daha tehlikeli işlerde kullanılabilir.
- Bildiğiniz gibi Telekom'un farklı fiyat ve hızlarda tarifeleri var. Eğer bu şekilde internet trafiği izlenmeye başlanırsa insanlar yüksek hızdaki tarifleri muhtemelen terk edecektir. Bu durumda devlette vergi kaybı oluşacaktır. Ayrıca Telekom'da böyle bir düzenlemenin oluşturacağı zararı hesaplıyordur.
- Her taraf korsan tezgahtar kaynıyorken, onlara önlem almayıp kullancıyı cezalandırmanın bir mantığı yok. Ayrıca mp3 ve filmleri indirmek suç değil. Mp3'ler tanıtım amaçlı olarak kullanılmaktadır. Dinleyip belirli bir süre sonrasında sildikten sonra bir suç olarak değerlendirilmemektedir. Eee bu durumda indirmek değil, indirileni izin verilen süreden fazla tutmak suç. Yani insan insanları işledikleri kesinleşmeyen bir suç için cezalandıramazsınız.
- Eğer telif haklarının korunması isteniyorsa internet hizmetleri fiyatlandırması üzerinde düzenleme yapılabilir. Örneğin bir havuz oluşturulabilir. İnternet ücretlerinin belirli bir kısmı bu havuza aktarılarak hak sahiplerine verilebilir.
- Sonuç olarak bu düzenlemenin tutması zor. Çünkü internet üzerinde çok fazla arka kapı vardır. Bir filmi indirmek isteyen kişi bunu kafaya koyduysa başarırır. Siteler yasaklansa bile peer-to-peer bağlantıları kontrol edilemez. Ayrıca güvenli bağlantılarıda (https:) filtrelenemez.
- Bu haberi okuyunca aklıma sigara yasağı geldi. Yüksek miktarlı cezaların uygulandığını hiç görmedim, duymadım. Hem internet kullanıcılarının bu şekilde suçlu konumuna düşürülmesi pek makul değil.
- Eser sahiplerinin haklarının korunabilmesi için en uygun çözüm legal indirme yollarını açmaktır diye düşünüyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder