Bulut Bilişimin Türleri Nelerdir?

Geçmiş yazılarımda önce kendi veri merkezimizi yönetirsek nelerle karşılaşacağımızı inceleyip, daha sonra bulut bilişimin faydalarına değinmiştik. Bu yazımda ise bulut bilişimin türlerini değinmek, farklı bulut bilişim türleri hakkında bilgi paylaşmak istiyorum.

Yalnız bu konuya girmeden önce bulut bilişim tanımı üzerinden geçmekte fayda görüyorum. Özetle bulut bilişim; işlemci gücünün, veri tabanı depolamanın, uygulamalarının,servislerinin ve diğer BT kaynaklarının internet üzerinden kullandığın kadar öde yaklaşımıyla fiyatlandırılmasıdır.

Kullanım Durumuna Göre

Şimdi bulut bilişimi nasıl kullandığımıza bir bakalım. Elimizde kullanım durumunu gösterir bir terazi olduğunu varsayalım. Bu terazinin bir ucunda sunucular üzerinde mutlak kontrole; diğer ucunda ise bakımını hiç düşünmediğimiz sadece uygulamalara ve servislere odaklandığımız bir yapıya sahibiz.





Bu terazinin üç farklı noktası var:

En solunda maksimum kontrol ile Infrastructure as a Service (IaaS) bulunmaktadır. Bu yöntemde kendi veri merkezini işletirken yapmak zorunda olduğunuz sorumlulukları yerine getirirsiniz. Bütün sorumluluk ve kontrol sizdedir. Sanal sunucuları siz işletiyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. Sunucuların üzerlerindeki işletim sistemlerini değiştirebilir, konfigürasyonları dilediğinizce yapılandırabilir, istediğiniz uygulamaları üzerine kurabilirsiniz. Yalnız sunucuların bakımını yapmak, sürekliliğini sağlamak, patchleri takip etmek, gerekli güvenlik önlemlerini almak, özetle sistemi çalışır tutmak sizin sorumluluğunuzda olur.

En sağında ise minimum bakım maliyetiyle Software as a Service (SaaS) bulunmaktadır. Siz fark etmesiniz de, muhtemelen birden fazla SaaS çözümü günlük yaşantınız bir parçasıdır. Bir eposta istemcisi, arkadaşlarınızla konuştuğunuz bir sohbet servisi buna örnek olarak verilebilir. Bu yöntemde sadece servise odaklanırsınız, sunucuları yapılandırma konusunda endişelenmezsiniz.

Son olarak bunların ikisinin ortasında Platform as a Service (PaaS) bulunmaktadır. Bu yöntemde ise servis üzerinde sınırlı bir yapılandırma yetkiniz olur. Örnek vemek gerekirse WordPress’in WP Engine gibi bir hizmetini kullandıysanız, orada kendi kodunuzu bırakırsınız. Sistem kodunuza göre uygulamanızı kurar ve yapılandırır. AWS Elastic Beanstalk’ta buna örnek verilebilir.

Dağıtım yöntemine göre

Buraya kadar bulut bilişimin kullanım yöntemlerine kısaca değindik. Şimdi de dağıtım yanı deployment yöntemlerini inceleyelim.


İlki Public Cloud, yani cloud, halk arasında kısaca bulut. Bu yöntemde çözümünüz (solution) tamamen bulut üzerinde çalıştırılır. En çok bilenen bulut hizmetleri olan AWS, Microsoft Azure, Google Cloud gibi platformlar üzerinden çalıştırılan uygulamalar buna en iyi örnektir.

Diğer ise Private Cloud, bazen on-prem diye de adlandırılır. Burada kendinize ait bir veri merkezini bulutta host ediliyormuş gibi düşünebilirsiniz. Bulutun ölçeklenebilirliğinden faydalanırken kendi veri merkezini yönetiyormuşsunuz gibi varsayabilirsiniz.

Son yöntem ise Hybrid Cloud. Bu yöntemde kendi veri merkeziniz ve satın aldığınız bulut hizmetini bir arada kullanıyor olursunuz. Her iki yapı arka planda bir biriyle konuşur ve birlikte çalışır. Özellikle public cloud’un faydalarından yararlanmak istiyor ama uyumluluk, yasal zorunluluklar giib sebeplerden kendi veri merkezinize sahip olmanız gerekiyorsa bu yöntem tercih edilmektedir.

Özet

Bulut servislerini burada kullanım ve dağıtım durumuna göre yöntemlerini inceledik. İşin içerisine girince bu tip kırılımlarda artmaktadır. Ama işin temelinde bu konseptler yatmaktadır. İşinizin gerektirdiği ihtiyaçları belirlemek ve buna uygun yöntemleri seçmek işinizi buluta taşıma noktasında oldukça önemlidir. Kullanımda ve dağıtımda hatalı seçim yaparsanız hem pahalıya gelecektir hemde yasal yaptırımlara maruz kalmanıza sebep olacaktır.

Anahtar Kelimeler:Cloud, Cloud Computing, AWS, Azure, Google Cloud

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORA-06502: PL/SQL: sayısal veya değer hatası: karakter dizesi arabelleği çok küçük hatası ve çözümü

Sık Kullanılan Regular Expression'lar

Açılış Sayfalarını web.config Üzerinden Ayarlama