Islanan Cep Telefonu Kurtarma Yöntemi

Suya düşen cep telefonları garanti kapsamında değildir. Bu nedenle cebinizi kurtarmak size düşüyor. Bunun da birkaç yolu var.

İşte cep telefonunuzu kurtarmanın yolları;

  • TATLI SUYA DÜŞERSE: İlk olarak cihazın pilini çıkarın... Kısa devre yapmasını önleyin... Daha sonra SIM kartı yuvadan çıkarın. Cep telefonunuzu kaybetseniz dahi SIM kartlar çalışmaya devam ediyor.
  • DENİZE DÜŞERSE: Telefonunu denize düşürenlerin, cihazı sudan çıkarıp bu sefer tatlı/normal suya bırakmaları daha sonra oradan da çıkarıp kurulamaları gerekiyor. Çünkü tuzlu su barındırdığı kristallerden dolayı cihazın bazı parçalarına zarar verebiliyor.
  • TUVALETE DÜŞERSE: Cihazlar ''tuvalete düşürülmediği sürece'' alkolle temizlenmemesi gerekiyor. Solvent içerikli olan alkol, cihaz içindeki plastik bağlantıları eritebiliyor. Bunun yerine hırdavatçılardan temin edebilen ''Denature'' alkol kullanılabilir.Bu alkol elektronikler üzerinde kullanılabilir ve hemen buharlaşır. Denature Alkol kolayca kirlenen ve içerisinde elektronik parçalar barındıran uzaktan kumandalı arabaların temizlenmesinde kullanılır. Telefonunuzun üzerine püskürtün veya durulayın. Eğer telefonunuzu açarak uygulayabilirseniz daha da etkili olabilir.
Ortak işlemler:
  • Pil ve SIM kartı çıkardıktan sonra cihazı kuru bir bezle hızlı bir şekilde kurulayın...
  • ELEKTRİK SÜPERGESİ: Cihaz içindeki nem doğal bir şekilde buharlaştığı taktirde telefonun kurtulma ihtimali daha fazla... Bunu yapmanın en iyi yolu ise bir elektrik süpürgesi ile içine, ortamdaki havanın üflenmesi ya da çekiş özelliği olan bir elektrik süpürgesi ile içerideki havanın dışarı çıkarılması.
  • PİRİNÇ KAVANOZU: Kurulandığı halde içinde hala nem olan cep telefonlarını tamamen kurutmanın en iyi yolu ise pirinç taneleri ile dolu bir kavanozun ortasına koyup ağzını kapatmak ve en az bir gün bekletmek. Pirinç taneleri ortamdaki nemi hızla emebiliyor.

Yapılmaması Gerekenler/Uyarılar:

  • Kurutma işlemi için asla saç kurutma makinesini kullanmayın. Saç kurutma makinesi, 'soğuk üfleme' modunda dahi ortamdaki havadan daha sıcak bir havayı makinenin içerisine üflediği için entegre ve lehimlere zarar verebiliyor. Bunun sonucunda cihaza pil takıldığı an telefon kısa devre yapabiliyor.
  • Pilinizi ısıtmayın, içindeki kimyasallar akabilir. Fırın ya da saç kurutma makinesi düşünüyorsanız önce pili çıkarın.
  • Bunun yanında cihazınızı doğrudan güneş altında koymayın, telefonunuza çok fazla ısı uygulamayın.
  • Mikrodalga fırında kurutmaya asla denemeyin. Bu durumda elektronik aksamları yanmasına ve büyük ihtimalle mikrodalga fırına zarar vermenizle sonuçlanır.
  • Alkol kullanacaksanız, uygulamayı dışarıda yapın ve kesinlikle hafif bile olsa ısı uygulamayın. Alkol kokusu geçmeden pilinizi takmayın.
Suya Duyarlı Gizli İşaretler
Üretici firmalar, cihazın hem dışına hem de içine garanti etiketleri yerleştirmeye başladı. Bu etiketler su ile temas ettikleri zaman renk değiştirirler. Böylece yetkili servis telefonunuzu suya düşürdüğünüzü anlayabilir ve telefonunuz garanti dışı bırakabilir. Suya düşürülen telefonlar genelde garanti dışıdır ama sigorta masrafınızı karşılayabilir. Birçok modern telefon birden fazla su zarar göstergesi barındırır (ıslandığı zaman renk değiştiren etiketler gibi) Sadece bir tanesi sizin görebileceğiniz noktadadır. Eğer pilin altındaki göstergeler renk değiştirmişse bu sizin erişiminiz olmadığı yerlerdeki göstergelerin de renk değiştirmiş olabileceğini gösterir. Bu durumda telefonunuzun garantisi zararı karşılamaz.

İpuçları:

  • Telefonunuzun pilini en az üç gün boyunca takmayın hatta eğer ekranınız bulanık gözüküyorsa daha da uzun süre takmayın.
  • Telefonunuzu kurutmanın diğer bir yolu da klimanın ya’ da havalandırmanın önüne koymaktır. Soğuk hava telefonunuza zarar vermez, klimadan çıkan kuru hava telefonunuzu kısa sürede kurutabilir. (Sıcak hava plastik kısımların bozulmasına hatta bazı durumlarda erimesine sebep olabilir.) Gece bıraktığınız cep telefonunuzu sabaha kadar kurutabilirsiniz.
  • Alternatif yöntem cep telefonunuzu (telefonunuzun pilini, SIM kartını ve hafıza kartını çıkarttıktan sonra) silica paketleri ile birlikte hava geçirmez buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Silica paketleri yeni ayakkabılar, elektronik aletler ve montlar ile birlikte gelir. Telefonunuzu bir ya da iki gün boyunca bu şekilde poşete tuttuğunuz zaman silica paketleri nemi emecektir.
  • Kurumaya yardımcı olacak başka bir yöntem de bebek bezi kullanmaktır. Bebekler için işe yarıyorsa, cep telefonunuz için de yarayabilir.
  • Eğer yapabileceğinizi düşünüyorsanız, cep telefonunuzun içini açın. Bunun için TORX tornavida satın almanız gerekebilir ama bu masrafa değebilir. Tabi hatırlatalım suyun verdiği zarar telefonunuzu garanti dışı bırakmadı ise bu işlem bırakacaktır. Bizim önerimiz daha önceden bir telefon açıp başarılı bir şekilde kapatmadı iseniz bu yöntemi önermiyoruz.
  • Suya düşen piller genelde işe yaramaz hale gelirler. Neyse ki yenisi telefondan çok daha ucuza alabilirsiniz. Genelde telefonunuzu kurtarabilirsiniz.
  • Su ile temastan sonra paslanma riski vardır. Minerallerden kurtulmak için telefonunuzu saf su ile yıkamayı düşünebilirsiniz.

Suya düşen bir telefo genelde kurtarılamıyor ve çöpe gidiyor. Eğer telefonunuz çalışmıyor veya ekran menüleri düzgün göstermiyorsa, telefonu gereken hızda kurutamadığınız anlamına gelir. O zaman yeni bir telefon alabilirsiniz.

Hayırlı olsun...
Anahtar Kelimeler: telfon suya düşerse ne yapmalı, ıslanan telefonu kurtarma yöntemleri,Islanan Telefonu Kurtarma Yollar, Islanan Cep Telefonunu kurtarma, Telefon Islanınca Ne Yapılmalı, Suya düşen cep telefonunu doğru şekilde kurutmanın yolları.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORA-06502: PL/SQL: sayısal veya değer hatası: karakter dizesi arabelleği çok küçük hatası ve çözümü

Sık Kullanılan Regular Expression'lar

Açılış Sayfalarını web.config Üzerinden Ayarlama