Bulut Bilişimin Faydaları Nelerdir?

Bir önceki yazımızda Bulut bilişim yerine kendi sunucularımızı yönetirsek nelerle karşılaşabileceğimizi örnek bir şirketimiz LangEr isimli hayali bir girişim üzerinden anlatmaya çalışmıştım. Şimdi ise bulut bilişime geçiş ile elde edeceğimiz faydalardan bahsedeceğim. Mevcut Bulut pazarında; Google Clouds, Amazon Web Services, Microsoft Azure gibi büyük oyuncular yer alıyor, birde bunun yanında daha temel hizmetleri veren oyuncular da bulunuyor. Her ne kadar bu servis sağlayıcılar benzer kazanımlar sunsa da özelde ve detayda farklılaştıkları konular da bulunuyor. Bu yazımda bulut bilişim sunan firmaların özelleştiği hizmetlerinden değil, bulut paradigmasının genel faydalarından bahsedeceğim.

Image for post
Bulut Bilişimin Faydaları

Cloud Computing yani bulut bilişim birkaç önemli avantaj sunmaktadır. Bunlardan ilki değişken gider yöntemi ile sermayenizi etkili yönetilmenizdir. Karışık bir cümle oldu sanırım. Biraz açalım; geçen yazımda örnek olarak LangEr isimli bir firmayı ele almıştık. Bu şirket erişimlerini hızlandırmak için dünyanın farklı lokasyonlarında veri merkezleri kurmak istiyordu. Ama başlangıçta bunu yapacak sermayeyi bulmaları zordu. Oysa Cloud kullanıyorsanız “değişken gider” yaklaşımı ile “kullandığınız kadar” ödersiniz. Kullanmadığınız kaynakların parasını ödemezsiniz, ayrıca bir kaynağı kullanım dışına çıkarmak ve tasarruf sağlamak mümkün ve çok hızlıdır.

Bulut bilişim teknik altyapıda getirdiği esnekliğe ek olarak en önemli avantajı aslında daha ekonomik olmasıdır. Farklı veri merkezlerini dünyanın farklı yerleşkelerde host etmek onları işler halde tutmak, gerekli ekipman kullanmak ve deneyimli personeli görevlendirmek oldukça büyük bütçeler gerektiren bir iştir. Oysa bulut bilişim firmaları bu tip alımları (ekipman, personel, yerleşke) çok geniş ölçekte yaparlar. Bu da onlara satın almada ciddi fiyat avantajı sağlar. Ayrıca bulut firmaları veri merkezlerinin yönetimini yapmayı standartlaştırmış ve maliyet-efektif hale getirmişlerdir. Tüm bu sunucuların güvenlik, ağ, update, upgrade yönetimi gibi özel yetkinlik gerektiren bakım işlerini geniş ölçekte nasıl yöneteceklerini belirlemişlerdir. Böylece bu alanda ciddi tasarruf sağlamaktadırlar. Tabi bu tasarrufu fiyat avantajı olarak müşterilerine sunabilmektedirler.

Önceki örneğimiz Langer’de kapasite tahmin etmenin ve buna göre veri merkezi yatırımlarının zorluğundan bahsetmiştik. Aslında kapasiteyi tahmin etmek zorunda kalmasaydık daha iyi olmaz mıydı? Talebe göre büyüyen ve küçülebilen bir sistemi seçebilme şansınız olsun istemez miydiniz? İşte bu imkân Cloud’a geçtiğinizde erişebiliyorsunuz. Bulut geçtiğinizde kapasite ihtiyacını tahmine çalışmayı bırakabilirsiniz. İhtiyacınıza göre kapasite artışını hızlı ve çevik bir biçimde bir kaç tık ile yapabileceksiniz.

Langer yazımızda, firmanın dünyanın farklı bölgelerinde canlı ortama çıkıp sosyal ağlarını test etmeden önce finansman bulmaya çalıştıklarından bahsetmiştik. Bu çok çevik bir yöntem değildir. Aslında ideal olanı, pivotladığınız ürününüzü gerçek kullanıcılarla test edebilmek ve bunu hızlı bir şekilde yapabilmektir. Bulut bilişim ile yapabileceğiniz şeylerden biri de bu tip yeni fikirleri deneyebilmek ve bunu minimum maliyetlerle dünyanın istediğiniz lokasyonunda yapabilmektir.

Bir başka fayda; buluta geçtikten sonra veri merkezlerinizi idame ettirmeye para harcamak zorunda kalmamanızdır. Veri merkezini kendiniz yönetirseniz her bir veri merkezi için personel, elektrik, kira, lisans, vb giderleri karşılamak zorundasınızdır. Ek olarak; farklı bir lokasyonda yeni bir veri merkezi kurmakta aylar alır. Oysa bulata geçildiğinde dakikalar içinde globalde bile hizmet vermeye başlayabilirsiniz. Langer örneğinden gidersek Frankfurt ve Honk Kong’ta yeni veri merkezleri açmak aylar sürerken, bulut sayesinde dakikalar içerisinde bu bölgelerde hizmet vermeye başlayabilirsiniz.

Bir diğer fayda; esneklik. Esneklik; ihtiyaç duyulduğunda kaynakları elde etme ve ihtiyacınız kalmadığında serbest bırakma yeteneğidir. Bulutta, bunu otomatik olarak yapabilirsiniz.

Diğer bir kavram: güvenilirlik. Eğer veri merkezlerinizden biri çökerse ne olur? Bu durumda eğer yük dağılımı yapmadıysanız hizmet veremezsiniz demektir. Bu da para, müşteri, itibar kaybı demektir. Bulut’un avantajlarından biri de bulut hizmeti veren firmaların küresel bir altyapıya sahip olmasıdır. Böylece veri merkezlerinden birisinde sorun oluşsa dahi diğerlerinden hizmet vermeye devam edebilecektir. Ayrıca yük dağılımı yapılmasıyla hizmetlere erişim garanti edilmiş olacaktır.

Bir sonraki kavram çeviklik. Bahsettiğim üzere; yeni fikirleri veya iş süreçlerini deneme maliyetini düşürme yeteneğine sahip olmak istiyoruz. Örneğin blockchain gibi yeni bir teknolojiyi ele alalım. Bu teknoloji ilgili bir projeyi hayata geçirmek için gerekli uzmanlığa sahip kişilerin işe alınması, ihtiyacımız olan özel donanımı satın alınması, bu işe özel veri merkezinin, sunucuların kurulması gerekiyor. Oysa bulutta bu tip özelleşmiş hizmetler size sunulmaktadır. Bu hizmetler sayesinde, ürününüzü çok hızlı pivotlama şansına sahip olabiliyorsunuz. Enerjinizi sunucu ve altyapısının bakımına harcamak yerine, ürününüze değeri katan şeylere zaman ayırabiliyorsunuz.

Son olarak ta bulut size güvenlik ve yasal mevzuata uyumluluk risklerini ciddi oranda azlatır. Buluta geçtiğinizde sunuculara patchlerin geçilmesi ve güncel tutulması, ağ güvenliğinin sağlanması, hack saldırılarına karşı temel korumayı da satın almış olursunuz.

Özetlemek gerekirse;

·Kullandığınız kadar kapasiteye ödeme yaparsınız. Yatırım maliyetleri en aza indirgenmiş bir altyapı ücretlerine ödeme yaparsınız.

· Kapasiteyi tahmin etme zorunluluğu ortadan kalkar.

· Genel olarak her anlamda hızınızı ve çevikliğinizi arttırır.

· Veri merkezlerini idame ettirmek için para harcamak zorunda kalmazsınız.

· Global alanda hizmet vermeye dakikalar içerisinde başlayabilirsiniz.

· Siber güvenlik ve yasal uyum ile alakalı konularda temel hizmetleri -by default- sağlamış olursunuz.

· Hizmet kesintisine sebep olacak veri merkezi sorunlarını bertaraf etmiş olursunuz.

· Yeni teknolojileri ve yaklaşımları hızlıca deneyimle şansına sahip olursunuz.

Bir sonraki yazımda yine buluttan devam edip bulut bilişim tiplerine değineceğiz.

Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Cloud, Cloud Computing

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORA-06502: PL/SQL: sayısal veya değer hatası: karakter dizesi arabelleği çok küçük hatası ve çözümü

Sık Kullanılan Regular Expression'lar

Açılış Sayfalarını web.config Üzerinden Ayarlama