Açılış Sayfalarını web.config Üzerinden Ayarlama

Hazırladığınız web sitesinin açılış sayfasını, IIS ayarlarına hiç dalamadan dileğinizi gibi değiştirmek mi istiyorsunuz? bu yazı tam size göre.

Normalde bir siteyi yayınlamaya başladığınızde ISS'te önceden tanımlanmış dosya adlarını arayarak sitenizi açmak ister. Mesela IIS 7.0'daki default file (varsıyalan belge) tanımları şöyledir:
  • Default.htm
  • Default.asp
  • Index.htm
  • Index.html
  • Iisstart.htm
ISS sitenizde yukarıdaki dosyaları sırasıyla tarar ilk önce hangisini bulur ise o sayfası açar. ISS üzerinde kendi sitenize gidip Default Document sekmesinden kendi dosyalarınızıda tanımlayabiliyorsunuz.
Örnegin giris.aspx dosyasını açılış sayfası olmasın istiyorsanız, IIS üzeride tanımlamanız gerekiyor. Geliştirme sürecinde default sayfanınızı sık sık değiştiriyorsanız sürekli IIS üzerinden ayarlamalar yapmak can sıkıcı olabilir.

IIS 7.0 ile birlikte web uygulamanız bazında default sayfaları belirleyebiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken uygulamanızın web.config dosyasına şu satırları eklemektir.

<system.webServer>
    <
defaultDocument enabled="true" >
        <
files>
            <
clear />
            <
add value="Acilis.aspx" />
            <
add value="Giris.aspx" />
        </
files>
    </
defaultDocument>
</system.webServer>


system.webServer > defaultDocument > files elementine yapacağınız bu tanımlayla birlikte artık uygulamanız seviyesinde varsayılan belgeleri tanımlamış olacaksınız.

Burdaki tanımlamalar ne anlama geliyor. Kısaca değinelim:
  • <defaultDocument enabled="true" /> : true tanımlamasıyla burdaki tanımlamaların IIS yerine kullanılacağı bildirimi yapılır.
  • <clear /> : üst seviye tanımlamadan gelen bütün default dosyaları temizler.
  • <remove value="default.htm"/> : Örneğimizde yok ama kullanıldığında üst seviyeden gelen tek bir default dosyayı kaldırmak için kullanılır.
  • <add value="Giris.aspx" /> : Tanımlamasıyla istenilen dosyalar default dosya olarak tanımlanır.

Bu yöntem ile IIS 7.0 ve üzeri bir versiyonda host edilen sitenizdeki açılış sayfası yönetimini kolayla yapabilirsiniz. Bu özelliğin IIS 7.0'dan itibaren geçerli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.
Anahtar Kelimeler: IIS 7.0, IIS 7.5, Varsayılan belge, default page, default file, açılış sayfası, web.config

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORA-06502: PL/SQL: sayısal veya değer hatası: karakter dizesi arabelleği çok küçük hatası ve çözümü

Sık Kullanılan Regular Expression'lar