Yaratıcı Yazılım Geliştirici Olmanın 14 Yolu

Kod yazmak, dünyanın en yaratıcı işlerinden bir tanesidir. Programcılık gerçek kontrol demektir. Sıfırdan bir şey yaratmak muhtemelen yaratcılığın en iyi örneğidir. Bir yazılım veya web sitesi, programcı nereye isterse oraya gider. Bir şeyi yapmanın bir çok yolu vardır. Bir web sitesi için programcının bir framework yazması gerekir. Ve bu noktaya ulaşmak için elinde olan tek şey bir fikirdir. Programcılar yaratıcı çözümler bulmak zorundalar, yoksa yaratamazlar. Programcılar sıradışı düşünmenin harika örneklerini sergilerler, çünkü sırayı onlar yaratır. Bakın yaratcılığımızı doruğa çıkarmak için programcılardan neler öğrenebiliriz:


1. Yeni Bir Dil Öğrenin
Programcılar sürekli yeni diller öğrenirler, bazen gerektiği için, bazen eğlenmek için. Kendinizi bildiklerinizle ve rahat kullandıklarınızla sınırlamayın, gidin ve yeni bir yetenek edinin.


2. Sıfırdan Başlayın
Eğer yazılım üretiyorsanız, işe yarı yoldan başlayamazsınız. Önce ilk adımı atmak zorundasınız. Bazen bir probleme yaratıcı bir çözüm bulmanın yolu en başa gidip tekrar ileri bakmaktır.


3. Her Şeyi Sorgulayın
Her şeyi sorgulamak, her kabullenmeyi yeniden ele alıp doğruluğundan emin olmak demektir. Programcılık tamamen, en temel varsayımları ele alıp bunların üzerine inşa etmektir. Eğer temelde bir yanlış varsa, yazılım düzgün çalışmaz. Yaratıcılık bazen kabullenmelerle sınırlıdır. Yeni çözümler varsayımları tekrar ele alıp yeni bakış açılarıyla yeniden başlayarak ortaya çıkar.


4. Keyif İçin Yapın
Eğer bir programcı tanıyorsanız bilirsiniz ki sürekli bir şeyler üretiyor. O günkü işini bitirse bile sırf zevk için daha saatlerce kod yazıyor. İşi aynı zamanda hobisi. Sürekli yeni fikirler ve çözümlerle uğraşmak angarya olmamalı. Bunu bir refleks olarak sürekli yapmalısınız. Ve bu sizi heyecanlandırmalı.


5. Denemenin Yollarını Arayın, Hiç Durmadan
Programcılar, yazdıkları kodun mümkün olan en etkili kod olduğuna emin olmak için onu sürekli değerlendirirler. En ufak bir değişiklik bile bir yazılıma diz çöktürebilir. Sürekli test etmek ve geliştirmek, yazılımın her parçası için çok önemlidir. Fikirler sürekli olarak titizlikle denenmeli ve ara ara gözden geçilirilmeli. Fikirleriniz zamanla değişir, az ya da çok. Onları sürekli denemek ve sadece üzerlerinde düşünmek, fikirlerinizi değerlendirmenin en iyi yoludur.


6. Tutkuyla Bağlanacağınız Bir Şey Bulun
Eğer bir programcıyla iki dakikadan fazla konuşma fırsatınız olmuşsa farketmişsinizdir ki programcılar işlerine tutkuyla bağlıdırlar. Programcılığı yerler, içerler ve solurlar. Kendi fikirlerinize ve projelerinize tutkuyla bağlı mısınız?


7. Araçlarınızda Uzmanlaşın
Programcılar kullandıkları araçlar hakkında sürekli bir şeyler öğrenir ve sürekli onları kullanmak konusunda uzmanlaşırlar. İyi bir programcı sürekli olarak ihtiyacı olan yazılımları daha etkili kullanmanın yollarını arar. Araç kutusunu sürekl i geliştirmeyen bir programcıya zor rastlarsınız. Yeteneğiniz ne olursa olsun, yaratıcılığınız kullandığınız araçlarla sınırlı. Onları kullanmak konusunda ne kadar uzmanlaşırsanız o kadar yaratıcı olursunuz.


8. Soyut İlişkiler Kurun
Bilgisayarı telefon olarak kullansaydınız ne olurdu? Bir web sitesini kelime işlemci olarak kullansaydınız? İnsanlar diğerlerinin tam şu anda ne yaptığıyla ilgilenirler miydi? Skype, Google Docs ve Twitter gibi projeleri yaratan insanların ortak bir özelliği var: Görünüşte soyut olan kavramları ilişkilendirebiliyorlar. “Şöyle bir şey olsa?”’ları alıp denemek, farklı ve yaratıcı düşünmek için mükemmel bir yol.


9. Yapıyı Bir Araç Gibi Düşünün, Bir Kısıt Gibi Değil
İnsanlar yaratıcılığı büyük bir boşlukla ilişkilendirip fikirlerini sınırlardan bağımsız oluşturmaya çalışırlar. Ancak bu, yaratıcılık konusunda büyük bir aldatma. Sınırlar her yerde. Onları görmezden gelemezsiniz, ancak onlarla çalışmayı umabilirsiniz. Programcı, kullanıdığı dilin ve araçların sınırlarını bilir ve onların etrafından dolaşır. Bu sınırlar onun, sınırlar etrafında dolaşan yapılar kurmasını sağlar. Bir şeyin etrafından nasıl dolanılacağını bulmak, bazen daha büyük bir fikir doğurur. Gereklilik, icadın yaratıcısıdır.


10. Hiç Bir Şeyi Denemeden Silip Atmayın
Anaokulu öğretmeniniz haklıydı: Aptalca soru diye bir şey yoktur. Eğer üçüncü kurala uyup tüm varsayımlarınızı sorguluyorsanız, bir şeyi denemeden çalışmayacağına emin olamazsınız. Çalışmasa bile, yeni bir fikir üretmenizi sağlayabilir. Bazen bir prototiple başlayıp onu denemek en iyisidir. Eğer çalışmazsa çöpe atın. Çalışırsa tebrikler: bir sonraki harika fikrinizi buldunuz.


11. Her Zaman Daha Basit ve Zarif Çözümler Arayın
İyi bir programcı en basit çözümün her zaman en iyisi olduğunu bilir. Karmaşık çözümler tek bir şey ortaya çıkarır: karmaşa. Pratik çözümler her zaman uzun vadede daha iyi çalışırlar. Fikirlerinizin yeniliğinin büyüsüne kapılıp pratikliğini unutmayın. Bir problemi çözmenin en iyi yolu, en basit olandır.


12. Başkalarının İşleri Üzerinde Çalışmaktan Çekinmeyin
İnternet’in güzelliği, her zaman aradığınız çözümü bir başkasının zaten bulmuş olmasıdır. Yeni bir yazılım üretirken her zaman mevcut kodları kullanmak iyidir. Tekrleği tekrar icad etmenin manası yok. Yeni bir fikri uygularken her parçasını baştan yapmak zorunda değilsiniz. Zaten bulunmuş fikirleri kullanın ve onları daha iyi bir şeye dönüştürün. Mükemmel bir fikir bazen yalnızca başka bir fikri değiştirmekten ibarettir. Gmail harika bir örnek. Klasik e – postaya yeni özellikler ekleyerek e – postayı baştan yarattılar.


13. İşbirliğinden Çekinmeyin
En iyi projeler, tek bir programcı tarafından değil, aynı amaç etrafında toplanmış bir çok harika programcıların ellerinden çıkmıştır. Müthiş bir ekip kurun, en iyi fikirleri kimden gelirse gelsin kullanın, ve herkesin katılmasını sağlayın.


14. En Basitten En Güzeli Çıkarın
Programcılar en basit kodları tekrar tekrar kullanırlar ve bu kod parçaları tek başlarına basit de olsa bir araya geldiklerinde harika bir ürüne dönüşürler. Hangi yaratıcı projede çalışırsanız çalışın, detaylara önem verin ancak en önemlisi, o detayların tüm resim üzerindeki etkisine dikkat edin.
bildirgec.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORA-06502: PL/SQL: sayısal veya değer hatası: karakter dizesi arabelleği çok küçük hatası ve çözümü

Sık Kullanılan Regular Expression'lar

Açılış Sayfalarını web.config Üzerinden Ayarlama