Excel 2003'de Alternatif Satır Formatlaması

Office 2007' datasheet'te bulunun verini formatlamasını, stilller uygulmasını çok kolaylaştıran bir yapıya sahit. Excel 2007'ye o kadar çok alışmışım ki iş yerimde kullandığımız Excel 2003'de formatlama yaparken çok zorluk çekiyorum. Mesela alternatif satırların (alternate row) nasıl renklendirileceğini bile bilmiyordum. Bende bu yüzden gidip büyük bilge Google'a sordum.
Excel üzerinde alternatif satırları renklendirmek, formatlamak istiyorsanız yapılması gerekenler sırasıyla şunlar:
  1. Formatlanacak alanı seçiniz.
  2. "Format" menüsünden "Conditional Formatting"i tıklat.
  3. Condition 1 için combodan "Formula Is" seç.
  4. Ardından combonun yanına gelen data alanına şu sorguyu giriniz: =MOD(ROW(),2)=1
    ayarlarınıza bağlı olarak , yerine ; kullanmanız gerekebilir. Buraya yazılacak formul boolean tipteki bir dönüş değerini kabul etmektedir. Kendi belirlediğiniz koşulu yazarakta formatlama yapabilirsiniz.
  5. Koşulu yazdıktan sonra istediğiniz stili belirlemek için Format butonun tıklatınız.
  6. Arka plan rengini değiştirmek istiyorsanız Patterns tabına giderek istediğiniz rengi seçebilirsiniz.
  7. Alternatif satırlara uygulanacak formatlamayı seçtikten sonra OK butonuna tıklatınız
  8. Conditional Formatting dialog penceresinde de OK tıklatınca formatlamanın uygulandığını görebilirsiniz. Eğer seçiminizin ilk satırı boş ise formatlama uygulanamayabilir.


Eski sürümlerinde bizi bu kadar uğraştıran Excel'in yeni sürümlerinde bu tip formatlama işlerinin kolaylaştırılmasını Microsoft'un müşteri isteklerini doğru değerlendirip, uygulamayı düzgün yapmasına bağlıyorum.

Excel 2003 ile ilgili bir başka ipucu daha vereyim. Eğer ilk satırınız başlık satırıysa ve ekranda aşağıya doğru scroll edince başlığın kaybolmasını istemiyorsanız, isteğinizi bir kaç tık ile karşılayabilirsiniz.
Yapmanız gereken; sabit kalmasını istediğiniz satır ve sutün bulunduğu hücreyi tıklatınız. Sonrasında menüden Windows ardından Freeze Panes'i tıklatırsanız. Bulunduğunuz hücrenin sağında ve üstünde kalan satır ve sutünlar sabitlenir.
Umarım işinize yarar.
Anahtar Kelimeler: alternating row, alternate row in excel 2003, alternatif satır, how format rows, formating excel, excel'de formatlama, satır sabitleme, başlığı sabitleme

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORA-06502: PL/SQL: sayısal veya değer hatası: karakter dizesi arabelleği çok küçük hatası ve çözümü

Sık Kullanılan Regular Expression'lar

Açılış Sayfalarını web.config Üzerinden Ayarlama